02 December 2010

Natrah.. Cinta, Perjuangan dan Airmata.


Last night i went to watched Natrah, with my two bodyguards.. sapa lagi kalau bukan ayman and suffian.. sedihnya cerita ni.. i cant stop crying! poor Natrah.. i guess semua orang tau cerita pasal Natrah rusuhan Natrah in Singapore.. but after watching this play i kinda feel the pain that Natrah felt.. and her adopted mother Aminah. so here's the synopsis

Teater Natrah memaparkan rentetan kehidupan Nadra Maarof, atau nama Belanda Bertha Heartogh.

Maria Hertogh adalah gadis keturunan Belanda yang diserahkan oleh ibunya, Adeline dan neneknya, Nor Louisenya kepada Che Aminah untuk dipelihara tanpa pengetahuan bapanya Sarjan Adrianus Petrus Hertogh kerana telah ditawan tentera Jepun. Maria Hertogh diberi nama Natrah dan hidup dalam suasana dan pendidikan Islam.

Sarjan Hertogh dibebaskan selepas Hiroshima dan Nagasaki dibom dengan bom atom oleh Amerika, dia balik ke Bandung, Jawa dan mencari anaknya Natrah. Natrah ditemui oleh Arthur Locke, Penasihat British di Terengganu sewaktu pertunjukan senaman di padang Sekolah Perempuan Melayu Chukai. Che Aminah membawa Natrah ke Singapura atas perancangan dan muslihat Sarjan Hertogh.

Berlaku perebutan hak penjagaan antara Che Aminah dan ibu bapa Natrah di Belanda. Che Aminah yang diwakili peguam bela Encik Ahmad Ibrahim, menang kes rayuannya dan Natrah dikeluarkan daripada York Hill. Kerana takut peristiwa berulang, Natrah dikahwinkan dengan Cikgu Mansor Adabi secara nikah gantung di rumah bapa angkat Mansor Adabi iaitu En. M.A.Majid di 139, Seranggoon Road, Singapura. Ketika ini Natrah berusia 13 tahun dan Mansor Adabi 22 tahun. Dalam Undang-Undang Syariah Islam, perempuan umur 13 tahun dibenarkan kahwin tetapi mengikut undang-undang Belanda, seorang anak yang berusia 16 tahun ke bawah, bapanya berhak menentukan kehidupannya.

Overall teater ni memang best! cuma banyak sangat monolog Natrah sampai orang sebelah i complain ngantuk.. huhu. performance main character pun best.. remy ishak menari bollywood ok! siapa cakap artis malaysia tak versatile.. :) so siapa yang nak tengok sempat lagi tengok sebab last day hari sabtu ni.. tapi book cepat! sebab every night full house. here's the cast list in case ur curious :)

MAYA KARIN
REMY ISHAK
UMIE AIDA
SOFIA JANE
SHARIFAH SOFIA
LIYANA JASMAY
NABILA HUDA
AARON AZIZ
FIZZ FAIRUZ
SUSAN LANCASTER
ZIELA JALIL


No comments:

Post a Comment